Започна изплащането на "украинската помощ" за българските земеделци

Държавата отпуска близо 300 млн. лв. за засегнатите

10.05.2024 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Започва изплащането на помощите на земеделските производители заради войната в Украйна. Държавата отпуска 297 млн. лв. 

Земеделска фирма във великотърновското село Козаревец очаква помощта. Стопанството се ръководи от Андрей Андреев и в него се обработват 8 000 дка зърнени култури. Отчели са загуби за предходната година заради войната в Украйна и сега чакат помощ. 

"До 9 април беше срокът, вчера прочетох, че тези суми ще бъдат превеждани на стопаните, които кандидатстват. Ние сме подали фирми, които са на загуба за стопанската 2022-2023 г., когато изкупните цени са доста ниски. На пшеницата цената тръгна от 400 лева и стигна до 280 тази зима. Същото се отнася за ечемика и царевицата. Реално регистрирахме загуба, казах по каква причина - поскъпване на препарати, на семена, на торове и съответно много ниска изкупна цена", обясни прокуристът.

От фирмата в Козаревец не знаят какъв размер от така наречената "украинската помощ" ще получат. Но знаят къде ще отидат парите, колкото и да са те.

"Тепърва предстоят много дейности - имаме торене по пролетниците, в момента вървят пръскания – растителна защита, предстои жътва на ечемик, на пшеница. Tам ще трябват разходи за гориво, за заплати", каза още Андрей Андреев.

Сега земеделците очакват държавната помощ да стигне до тях до 15 май. 

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR