Националната педиатрична болница може и да построят, но да няма кой да лекува децата

Здравето на децата е основен приоритет за държавата, заяви Димитър Главчев

07.05.2024 | 18:57 Редактор: Беатрис Младжова

След скандала с изграждането на частна детска болница "Мама и Аз", служебното правителство обяви, че прави всичко възможно да ускори процесите по изграждането на Националната педиатрична болница. До края на месеца започва разчистване на терена, където ще се намира тя, а общественият съвет по изграждането на държавната болница направи отчет за свършеното дотук.

Седмица след като Министерският съвет даде зелена светлина за строежа на частната болница "Мама и Аз", а след това го отмени, премиерът Димитър Главчев беше категоричен – здравето на децата е основен приоритет на държавата. 

"Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца", заяви служебният министър-председател.

Стана ясно, че до края на този месец стартира събарянето на незавършената сграда върху терена на бъдещата Националната детска болница в квартал "Горна баня". Според обществения съвет по изграждането на държавната болница това е малка стъпка напред, но има далеч по-неотложни въпроси за разрешаване. Най-сериозният от които е с липсата на кадри.

"За нас това е проблем, който като че ли изостава по отношение активността на министерството да съдейства за неговото разрешаване, а той е не по-малко важен от сградата", заяви проф. д-р Иван Литвиненко.

"Тази болница няма да заработи до момента, в който няма отговор на кадровата криза", допълни членът на Обществения съвет за изграждането на Националната педиатрична болница Мария Брестничка.

От обществения съвет са категорични - трябва да се върви напред без компромиси в здравната грижа за децата.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)