"Галъп": Повечето българи харесват работата си, но не и заплащането

Нагласите у нас са близки до средните за света

07.05.2024 | 14:33 Редактор: Беатрис Младжова

Хората в България харесват работата си, но не са доволни от заплащането, което получават. В България през последните години се отчита и известен спад в удовлетвореността от работното място. Това показва ново изследване на световната Асоциация "Галъп интернешънъл".

63% от запитаните у нас казват, че са удовлетворени от работата си, 12% твърдят, че не са удовлетворени, а 22% са някъде в средата. Това поставя страната ни близо до средното за света, но по-ниско от това, което е характерно за страните от Европейския съюз. На същия въпрос през 2018 г. 70% от запитаните българи отговарят, че са доволни от работата си.

Що се отнася до заплащането, 46% от работещите у нас са по-скоро доволни от заплатата си, 32% обаче не са. Нито преобладаващо доволни, нито преобладаващо недоволни се оказват 21% от запитаните работещи у нас. Малцина са онези, които не могат да преценят. И по този показател нагласите у нас са близки до средните за света – далеч от крайния негативизъм, регистриран в някои държави в Африка и Индия, но и без особен ентусиазъм. Отношението към заплащането у нас не се отклонява значително и от регистрираното средно за ЕС.

И по отношение на заплащането регистрираното сега бележи относителен спад в сравнение с регистрираното в края на 2018 г. Тогава половината (50%) от българите са заявили, че са удовлетворени от заплатата си, 30% не са били доволни, а 20 на сто нито са били доволни, нито недоволни.

В световен мащаб две трети от работещите хора са доволни от работата си и около половината са удовлетворени от заплатите, които получават. По-скоро доволни от работата си са 65%, а малцинство от 17% казват, че не са. Други 17% казват, че нито са доволни, нито са недоволни. Малък дял се колебае как да отговори.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pexels