Търговци на череши поставят подвеждащи надписи, за да примамят клиенти

"Кюстендилска хрущялка" е най-експлоатираният

07.05.2024 | 09:48 Редактор: Толя Стоянова
Търговци на череши поставят подвеждащи надписи, за да примамят клиенти

По пазарите се появиха първите череши, но продажбите вървят слабо. Първоначално червените плодове идваха на тържища като внос от съседна Гърция, но вече може да се намери и българско производство. Част от търговците, заради по-голяма продажба и привличане на клиенти, поставят подвеждащи надписи, че черешите са от Кюстендил. "Кюстендилска хрущялка" е най-експлоатираният надпис, защото този вид череша се слави с превъзходните си вкусови качества. Факт е обаче, че сладките плодове в Кюстендилско все още не са узрели, въпреки че тази година кампанията ще избърза поне със седмица.

"От няколко години има черешови дървета, отглеждани в оранжерии, но те са малко като площ и няма как да захранят масовите пазари", обяснява производител.

Самият сорт е селектиран в Института по земеделие - Кюстендил. Плодовете са едри, сърцевидни и с тъмночервена кожица. Плодовото месо е плътно, розово-червено, сладко и с приятна киселина, а сокът е тъмночервен и с много добри вкусови качества. Родовитостта на сорта е много добра. Според специалистите този сорт узрява през месец юни и няма как плодове от него да се продават в момента на пазара.

Производителите са категорични, че по това време на годината кюстендилски череши няма на тържищата, а ако плодовете се предлагат за такива - търговците лъжат, предава "Фокус".

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay