Болница "Мама и Аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешно противоречие

Педиатърът д-р Велимир Симов и лекари в клиниката в Плевен се обърнаха към държавния глава с въпроси

06.05.2024 | 17:40 Редактор: Вяра Димова
Болница

Президентът Радев е в дълбоко вътрешно противоречие. Това заявиха д-р Велимир Симов, педиатър, и всички лекари и медицински специалисти в клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз" в Плевен.

"На 1 май президентът започна кампания срещу решение № 318 на МС от 30 април, с което се разрешава нова модерна многопрофилна болница "Мама и Аз" в София, а на 6 май обясни пред всички медии: "в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да си стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница", посочват от болницата.

От лечебното заведение зададоха много въпроси към президента - ето и част от тях:

С какво точно проектът "Мама и Аз" в София пречи на държавата да си стои на мястото?

Очевидно не е с предвидените 40 педиатрични легла, от които инвеститорът беше готов да се откаже, а има нещо друго?

Има ли държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокада на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество, и
къде работи и за каква заплата съпругът на вицепрезидента?

Считате ли, че ние, лекарите и в частност педиатрите, сме крепостни селяни и можем да бъдем феодализирани в нечие държавно или частно здравно имение?

Независимо, че Вие, г-н Президент, сте издали указа за назначаването на министър-председателя Главчев и неговото правителство, не следва ли стриктно да спазвате основополагащия конституционен принцип за разделение на властите и да не се намесвате в работа на изпълнителната власт с инструктивни призиви за отмяна на законосъобразни и правилни решения?

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Резултат от EU ценно
преди 1 седмица
??Всички виждаме до какво води частната инициатива в здравеопазването- до превръщането на човешкия живот в стока. Президентът не изпитва "вътрешни противоречия". Просто иска да обясни на някои хора, за които всичко се мери в пари, че алчността на частните инвеститори да изсмукват НЗОК ( с 8 млрд. бюджет) и да наложат монопол върху детското здравеопазване, трябва да има граници. Затова тази болница е национален приоритет. Сигнализирай за неуместен коментар