3 изтребителя МиГ-29 долетяха от Пловдив до София за въздушен поздрав на Гергьовден

Пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" изпълняват бойните 24-часови дежурства по охрана на въздушното пространство

06.05.2024 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

От летище Пловдив излетяха три изтребителя МиГ-29, които преминаха в небето на София и града на Тепетата. Самолетите прелетяха на около 250 метра височина със скорост 600 км/ч.

Военните от авиобаза "Граф Игнатиево" временно са пребазирани на летище Пловдив заради модернизирането на авиобазата там. Час преди полета започна подготовката на изтребители и пилоти. Те обясниха, че "въздушният поздрав" е специален, заради особеностите на градската среда.

"Подготовката за един такъв полет е целенасочена, това не е част от нещата, които са наша ежедневна работа", заяви летец-пилотът и инструктор на МиГ-29 подполковник Любомир Славов.,

Пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" изпълняват бойните 24-часови дежурства по охрана на въздушното пространство. 

"Задачата е специална и се изпълнява нон стоп, 24 часа, 7 дни в седмицата. Двойка изтребители са в 15-минутна готовност, готови са да отреагират на всеки нарушител на въздушното ни пространство", каза командирът на изтребителна авиационна ескадрила майор Димитър Метаксов.

Военните провеждат полети през деня и през нощта, като работят успешно от две летища. Необходима са обаче и резервни части за машините.

"Самолетите имат ресурс да летят до 2029-2030 г., в същото време двигателите и някои от агрегатите изискват периодичен ремонт, има системни усилия за пълноценното използване на всички съществуващи самолети" ,уточни заместник-командирът по авиационната техника и въоръжение подполковник Людмил Вълков.

Освен нова летателна техника, в авиобаза "Граф Игнатиево" се нуждаят и от нови попълнения, признава командирът ѝ бригаден генерал Николай Русев. 

След София, трите изтребителя МиГ-29 преминаха и в небето над Пловдив.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС