Радев: В кризи и войни свикваме с неглижирането на армията, нужни са аварийни мерки

2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни, заяви президентът

06.05.2024 | 10:55 Редактор: Елеонора Танева
Радев: В кризи и войни свикваме с неглижирането на армията, нужни са аварийни мерки

Войската ни винаги е била стожер в дни на тежки изпитания. На всички мъже и жени с пагони желая успех. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта и празник на българската армия. 

"Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, парламенти. В кризи на войни и несигурност не може да свикваме с неглижирането на българската армия, където модернизацията се движи твърде мудно. Отдавна апелирам за аварийни мерки за пресичане на тревожния отлив от Българската армия", каза върховният главнокомандващ.

Радев поздрави депутатите, че са успели да приемат промени, с които да увеличат заплатите в Министерството на отбраната. По думите му обаче е нужен цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия.

"2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)