Великден е! Хиляди вярващи посрещнаха най-светлия празник в християнството

Точно в полунощ камбанен звън благовести, че Христос е възкръснал

05.05.2024 | 13:15 Редактор: Деси Николова

Великден е! Днес целият православен свят чества възкръсването на Исус Христос. А началото на празника беше поставено точно в полунощ с камбанен звън в катедралата "Св. Александър Невски". Точно в полунощ камбанен звън благовести, че Христос е възкръснал.

Празничното Пасхално богослужение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше възглавено от наместник-председателя на Светия Синод – Врачанският митрополит Григорий.

"Нека възкръсналият Господ дари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и призив да укрепваме себе си и околните в твърда вяра, искрена любов и непоклатима надежда. Радостта от този празник ни вдъхновява за добри дела и сила, сред буйните вълни на житейското море, да запазим мир и спокойствие, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят", заяви врачанският митрополит Григорий.

Хиляди вярващи изпълниха пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски" и се поздравиха с Христовото Възкресение.

А по обед в митрополитския храм "в. Неделя" беше отслужена вечерня. На тържественото богослужение за Второ Възкресение Евангелието прозвуча на различни езици. За разлика от снощи, когато евангелските текстове припомнят за намирането на празния гроб на Исус Христос от жените мироносци, то днес те разказват за явяването му пред неговите ученици и за неверието на апостолите, че Христос е възкръснал.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа