Скандалът с частната детска болница може да коства поста на министър Кондева

Фондация "Даная" обяви, че ще съди държавата

01.05.2024 | 18:34 Редактор: Толя Стоянова

Политически и обществен скандал беляза почивния 1 май. След като вчера правителството на Димитър Главчев на свое заседание даде "зелена светлина" за изграждане на частна детска болница, в късния следобед днес това решението беше отменено.

След ден на бурни политически, а и обществени реакции дойде съобщението за отмяна на решението на Министерския съвет от вчера за изграждане на частна болница "Мама и Аз" в град София. В съобщение на пресслужбата на Министерския съвет се посочва, че разпореждането за това е на министър-председателя Димитър Главчев. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.

Ако докладът за отмяна му не бъде депозиран още днес от министъра на здравеопазването Галя Кондева, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев Кондева да бъде освободена от поста.

Новината дойде след поредица от политически реакции. Първата критика беше от президента, който призова правителството да преосмисли решението си. Реакция дойде и от ПП-ДБ, които обявиха, че внасят сигнал до прокуратурата и ДАНС за спешна проверка и призоваха президента, назначил служебното правителство, и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на решението.

Отмяна на решението за изграждането на болницата поискаха и от ДПС, а от ГЕРБ, обясниха, че партията винаги е подкрепяла и подкрепя проекта за изграждане на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България.

"Очакваме всички правителства - независимо служебни или редовни, да работят за изпълнението на този национален приоритет", се казва в позицията на ГЕРБ.

Фондация "Даная" пък обяви, че ще съди държавата заради изграждането на частна болница.

Служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване – с тази позиция излязоха от "Даная" след първоначалното решение на Министерския съвет да бъде построена частна педиатрична болница преди дългоочакваната национална детска. По информация на Министерството на здравеопазването новата болница ще бъде построена в район "Искър". 

"Ние не само обмисляме да съдим държавата, ние вече подготвяме и такъв иск, който ще бъде внесен след празниците. България нарушава конституционните права на пациентите", каза майката на Даная - Ани Стоянова.

Късно снощи Министерството на здравеопазването успя да реагира и опита да внесе разяснение. В съобщение до Bulgaria ON AIR от ведомството уточняват, че болницата "Мама и аз" ще обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по Педиатрия с 40 легла. 

Според председателя на обществения съвет за изграждане на националната детска болница проф. Литвиненко това е поредното замазване на проблема. По думите му е недопустимо да има две болници, тъй като няма ресурс. В най-смелите очаквания държавна педиатрична болница може да има след 6 години.

От Фондация "Даная" призовават най-накрая обществото ни да се събуди и да осъзнае, че здравето на децата е основен приоритет.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)