Сливен е първенец по плодовитост, 50% от ражданията са извънбрачни

Областта е водеща с коефициент на плодовитост от 2,49

01.05.2024 | 18:12 Редактор: Деси Николова

Любопитни, но тревожни данни от Националната статистика. По данни на НСИ Сливен е първенец по плодовидост, но и по брой раждания на деца от деца. Акушер-гинеколозите от града разказват, че още преди да навършат пълнолетие, момичета стават майки на едно, но често и на две деца.

Сливен е водеща с коефициент на плодовитост от 2,49. Извънбрачните раждания, обаче са 50% от всички родени деца в областта.

"Не сключват граждански бракове, живеят като самотни майки и докато станат баби са на социално подпомагане", разказа д-р Росица Райнова.

Според лекарите основният проблем са ражданията преди навършване на пълнолетие.

"Детският организъм не е достатъчно зрял. При тях липсва родителски капацитет. Те нямат и житейски опит, нито психически и психологически са подготвени да бъдат майки", каза д-р Райнова.

"За тях нормалното е на 13 години да станат майки. Това е нормалното за тях, защото навсякъде това виждат, край себе си това е личният пример, а вие знаете, че личният пример е много важен за децата", заяви медицинската сестра Неве Комсийска.

"Ние влизаме сред тях, просветляваме ги, даваме им насоки съвети, апелираме към поставяне на средства против забременяване и така нататък, но в крайна сметка трудна е борбата имаме все пак имаме някакви успехи", каза още Комсийка.

12,5 е коефициентът на раждаемост в Сливен, който е най- висок за страната.

Вижте повече в репортажа.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR