Евростат: В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Данните са публикувани по повод Международен ден на труда

01.05.2024 | 15:05 Редактор: Беатрис Младжова
Евростат: В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Данни на Евростат сочат, че у нас се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз (EС). Данните са публикувани по повод днешния Международен ден на труда. В България делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4 на сто. 

Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове (11,6 на сто), следвана от Кипър (10,4 на сто) и Франция (10,1 на сто). С най-малко допълнителни трудови часове, освен България, са Литва и Латвия (1,1 на сто всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3 на сто от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6 на сто от всички заети лица).

Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5 на сто от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9 на сто), отчитат от Евростат. От всички останали професионални групи средно 7,3 на сто работят повече от 49 часа на седмица, показват публикуваните данни, съобщи БТА.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR