Нинова: Само БСП не се прегърна с мафията, това беше най-вредният парламент за 10 г.

Ние оставаме алтернатива с борбата срещу паралелната държава, дълбоката държава, задкулисието и договорките, заяви тя

30.04.2024 | 16:24 Редактор: Елеонора Танева
Нинова: Само БСП не се прегърна с мафията, това беше най-вредният парламент за 10 г.

Парламентарната група на "БСП" за България излезе с декларация в края на 49-ия парламент.

"Приключва морално и институционално най-вредният парламент в последните 10 години, който ще остави тежки последици за години напред в обществените и политическите отношения на България.

Морално вреден, защото промяната се прегърна със статуквото. Защото надеждите на стотици хиляди българи бяха опропастени и излъгани. Някой си въобразяваше, че може да има променена мафия. Не може. Получи се мафиотизирана промяна. Резултатът от тези десетина месеци са изпиране на корупцията на статуквото, легализиране на кражбите и на лобизма и поставяне на паралелната държава на първия ред в най-висшата институция в България – Народното събрание. Това е резултатът", заявяват социалистите.

В декларацията е записано също, че българските граждани са отблъснати от политиката.

"Институционално вреден парламент, защото се състави мнозинство, което посегна на основните начала в българската конституция. Промените в Конституцията отнеха българския национален суверенитет, като допуснаха хора с двойно гражданство да управляват държавата. Вместо съдебна реформа, която цели справедливост, се направи съдебна реформа, която задълбочи всички пороци в съдебната система. Но нещо повече – съдебна реформа, която довежда да политическо овладяване на съдебната система. Затова казвам и тук – промяна с тежки последици за години напред.

Разбира се, ние през цялото време бяхме дистанциране и от начина на правене на политики, и от съдържанието на законите, които се приемаха. Защото приемахте лобистки по съдържание закони с най-ниска форма на законодателна култура по начина, по който ги приемахте – на две четения едно след друго, поправка на поправката, отмяна на поправката. Последиците от това са объркан обществен живот, объркани икономически субекти, объркан малък и среден бизнес, несигурност и нестабилност за всяко семейство и за всеки човек. В резултат на принизен законодателен процес – и по форма, и по съдържание.

Но нашата най-голяма и единствена като партия и коалиция заслуга е, че от начало до край, не само в този парламент, а и в няколко предишни, бяхме, сме и ще бъдем неотклонно, непоклатимо и на всяка цена борци срещу паралелната държава, дълбоката държава, задкулисието и договорките, за които 49-ото Народно събрание беше най-голямата еманация. Сигурно винаги го е имало, затова и винаги сме се борели, но вие го доведохте до висота, като го превърнахте в държавна политика, узаконихте го в законите, заложихте го в Конституцията, с което нанесохте непоправими щети на България. Непоправими на този етап, надяваме се, поправими на 9 юни и след това. Ние оставаме алтернатива: борбата с паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантират на България просперитет, а на българските граждани – по-добър живот. Ние, от "БСП за България“, ще се борим за това", пише още в документа.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)