Втората половина на 2024 г. - под знака на "Ла Ниня", ще има температурни рекорди

Може да се окаже, че годината ще е рекордно топла

30.04.2024 | 09:47 Редактор: Искра Ангелова
Втората половина на 2024 г. - под знака на

Температурните аномалии продължават по цял свят. Ако 2024 не бъде най-топлата година, то със сигурност ще се нареди на 2-о или 3-о място. А за това има редица фактори, но сред най-отличаващите се са инерцията, която сме набрали от последните вече 10 рекордно горещи месеца, "Ел Ниньо" и "Ла Ниня".

"Прогнозата на числените модели за втората половина на 2024 г. са, че ще се развие "Ла Ниня". Обикновено при това явление атмосферните условия са такива, че предполагат малко по-ниски температури, отколкото при "Ел Ниньо". В тази връзка имаме основание да очакваме, че втората половина на годината ще бъде с по-малко аномалии от първата", разкри климатологът Симеон Матев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Тази наднорменост, която наблюдаваме и в момента, ще започне да отслабва и ако всички месеци след юни миналата година бяха рекордно топли, най-вероятно след август ще влезем в температурни нива с градуси малко под миналогодишните. Въпреки това инерцията, която имаме през първата половина на тази година, може да се окаже достатъчна, така че 2024 г. да бъде най-горещата в света за втора поредна година", допълни той.

Матев подчерта, че се очаква през втората половина на годината да преминем под знака на "Ла Ниня". А в момента се изчислява колко силен ще бъде този феномен и от това зависи аномалията на месечните температури за този период.

Все още не е ясно дали май ще бъде най-топлият, като според Матев има основания да се вярва в противното, но ако това се случи, ще бъде отбелязана цяла календарна година с рекордно високи температури.

"Фактът, че имаме рекордно топли месеци не е толкова важен, колкото самата стойност на аномалията, която се наблюдава", категоричен бе той.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: БГНЕС