Велоалеи за сметка на паркоместа: Недоволство срещу нов проект на общината

Живущи в центъра се обединиха срещу ремонти и изграждане на велоалеи

29.04.2024 | 18:20 Редактор: Деси Николова

Нов протест в София заради планираната от Столичната община реорганизация на движението. Живущите в центъра се обединяват срещу ремонтите и изграждането на нова велоалея. Тези, чиито домове са в района около улица "Фритьоф Нансен", изразиха недоволството си и срещу въвеждане на двупосочно движение.

Бус лента, велоалея и по-широки тротоари е предложението на общината между бул. "Патриарх Евтимий", улица "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша". Не така обаче виждат идеята хората живеещи на централната улица. Причината - проектът щял да отнеме от паркоместата в района.

"Ако Фритьоф Нансен стане двупосочен ще се отровим от мръсни газове. Молим да се преразгледат тези планове", казва Крум Миланов.

И отговорът на кмета на район "Средец". 

"Проблемът идва от там, че отговорните за реализирането на проекта не бяха докрай прозрачни при общуването с гражданите, като времевия график. Важно е хората, които са пряко засегнати да имат яснота какво се случва и какви ще са ефектите за тях", казва кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Гражданското недоволство обедини общинските съветници от ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН. 

"Това не може да продължава така. В началото на Страстната седмица сме. Съпреживяваме мъките на спасителя, но група хора самообявили се за спасители на този град искат да направят хиляди хора да ходят по мъките", заяви общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.

"Настояваме кметът Терзиев незабавно да спре всякакви строителни дейности, свързани с тази зона, до изясняване на случая", категоричен бе Иван Таков от БСП.

"Загубата на паркоместата ще доведе до още по-голям междусъседски конфликти и такива на хора, които идват към центъра", смята общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов.

А общинският съветник Борис Бонев видя политическо лицемерие. 

"Категорично не е вярно, че велоалеята и бус лентата са от някакви стари документи, неминали през експертни становища. Те са потвърждавани в абсолютно всеки един стратегически документ на Столичната община от 2012 до 2021 година", заяви Бонев.

Сега решението е в ръцете на кметът на София Васил Терзиев.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.