18 партии и коалиции подадоха документи за изборите 2 в 1

Над 11 800 са избирателните секции към този момент, по предварителни данни на ГРАО

23.04.2024 | 14:36 Редактор: Вяра Димова
18 партии и коалиции подадоха документи за изборите 2 в 1

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева съобщи на брифинг, че 18 партии и коалиции са подали документи за участие в изборите 2 в 1 до момента.

"Днес в 12 часа беше активирана възможността на избирателите, които ще гласуват извън страната, да подадат заявления за гласуване. Вече повече от 150 заявления са подадени и потвърдени за участие в двата вида избори", заяви Матева. 

До момента десет партии и осем коалиции са подали документи за участие на предстоящите избори. От тях са регистрирани пет партии и две коалиции. Днес ЦИК ще приеме решение и ще регистрира останалите, за които има представени документи в ГРАО, че подписките съответстват на закона.

От 25 април ще започне регистрация на кандидатските листи в ЦИК на партии и коалиции за участие в изборите за членове на ЕП. Кандидатските листи за участие в изборите за Народно събрание се подават в РИК. От ЦИК са дали указания за приемане на документи за листите от вчера. 

Срокът за регистрация на кандидатски листи и в ЦИК за изборите за членове на Европейския парламент, и в РИК за парламентарните избори е 17 ч. на 7 май. 

Над 11 800 са избирателните секции към този момент, по предварителни данни на ГРАО. Общият брой избиратели по предварителни избирателни списъци за ЕП са 6 157 220 души, а за Народно събрание са 6 639 449 души. Секциите в чужбина ще бъдат 776. Те ще бъдат разпределени в 60 държави. Най-много от тях ще има в Турция (136) и Великобритания (131), предаде "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)