Депутатите няма да ходят на работа по време на предизборната кампания

Народното събрание гласува и множество други промени в правилника за организация на НС

18.04.2024 | 11:36 Редактор: Деси Николова
Депутатите няма да ходят на работа по време на предизборната кампания

За времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. В този случай сроковете по този правилник спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори в парламентарния контрол.

Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.  

Депутатите отхвърлиха редакционно предложение на "БСП за България" за провеждане, освен на писмен, и на устен парламентарен контрол по време на кампания. Предложението бе направено от Мая Димитрова и беше отхвърлено с 63 гласа "за", 94 – "против" и 56 – "въздържал се". Другото отхвърлено редакционно предложение беше на Цвета Рангелова от "Възраждане". То предвиждаше парламентът да взема решение дали да заседава по време на предизборна кампания. 

Депутатите подкрепиха измененията в правилника, свързани с възнагражденията на народните представители и предложението, с което изрично се регламентира да няма двойни заплати. 

Приетите текстове предвиждат възнагражденията да се начисляват от деня на полагане на клетва от народните представители до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на народните представители, избрани в следващото Народно събрание. При предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител възнаграждението се дължи до датата на постановяване на решението на органа. 

Текстовете предвиждат възнагражденията да се начисляват от датата на избирането на народните представители на съответните длъжности и за членове на комисии. Предвидено е още министри, избрани за народни представители в следващо Народно събрание, да декларират от кой държавен орган желаят да получават полагащото им се възнаграждение за периода до избор на нов Министерски съвет, информира БТА.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR