Шефът на ДАНС направи големи разкрития за контрабандата и връзките в МВР и "Митниците"

Бойко Рашков запознал Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови

16.04.2024 | 18:32 Редактор: Вяра Димова

Комисията за аферите в Агенция "Митници" не закри заседанието си, на което информация изнесе шефът на ДАНС Пламен Тончев. Той разказа за фабрики за нелегални цигари, подкупи, предавани на паркинга пред парламента и много връзки в МВР и "Митниците". Стефан и Марин Димитрови служили за посредници между контрабандистите и властта.

Със Стефан и Марин Димитрови освободеният вече от поста главен секретар на МВР Живко Коцев се запознал през ексминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков. А намиращият се в неизвестност Никола Николов - Паскал бил незаобиколим фактор в контрабандните среди у нас.

"Контактите им варират от ниските им изпълнителски нива до ръководните нива на граничните служби и полицейски участници. Установено е, че разполагат с влияние върху МВР - както върху политическото, така и върху професионалното ръководство на МВР. С Живко Коцев поддържат контакт още от времето на директор в София, контакт с Венцислав Кирчев, директори на областни дирекции", обяви Тончев.

Ексминистърът на вътрешните работи Бойко Рашков запознал Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови. Обвинените баща и син, кадрували в МВР, твърди Пламен Тончев. Те имали влияние и върху назначенията в "Митниците". Петя Банкова назначавала, когото те ѝ кажели, съобщи Тончев.

Оценката на Асен Василев за бившата шефка на "Митниците" е друга: "Петя Банкова работеше изключително добре."

До акцията в началото на април се стигнало след задържане на камион с прикрити кашони с контрабандни цигари

"По отношение на Марин и Стефан Димитрови е установено, че основната им роля в новоизградения канал се изразява в това да осъществяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности. Установил е комуникация с Банкова и Коцева. След залавянето на камиона е осигурил облаги за двамата, за да могат да направят нов канал", заяви още шефът на ДАНС.

Освен него, комисията изслуша и служебния финансов министър Людмила Петкова. Тя не бе подготвена за повечето въпроси, но обеща да отговори по-късно.

"Не съм запозната с такъв сигнал. Преди една седмица бях на друга длъжност. Мога да проверя дали има такъв сигнал", увери тя.

Заради трусовете в съдебната система и в държавата казусът с Агенция "Митници" и убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, тази вечер на протест излизат граждани в София. Организиран е от инициативата "Правосъдие за всеки".

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
НПО- то на Бойкикев протестира срещу корупцията в съдебната система, която ДБ овладяха заедно с ГЕРБ и ДПС чрез конституционните промени???? Бойкикевчетата протестират срещу собствената си съдебна " реформа"?????? Сигнализирай за неуместен коментар