Георги Георгиев: Чистката на Васил Терзиев ни струва 1,4 млн. лв.

"Превърнаха Общината в Бюро по труда", каза зам.-председателят на СОС

16.04.2024 | 09:25 Редактор: Искра Ангелова
 Георги Георгиев: Чистката на Васил Терзиев ни струва 1,4 млн. лв.

Чистката на Терзиев в Столична община ни е струвала 1,4 млн. лева. Това заяви зам.-председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Това не беше отречено от него. Половината обезщетение - над 750 000 лева, ги е платила Общината, а другата половина - районните кметове, ръководени от неговата коалиция. Дотук имаме 325 души, жертви на политическа чистка. Ако беше частна компания, Инспекцията по труда щеше да влезе веднага на проверка", допълни той.

За тази чистка аз разбрах от служители, посочи Георгиев.

"Говорим за редови юристи, счетоводители, инженери, експерти, дори за хигиенисти в Общината. Има някои любопитни конкурси. Следим кой ще ги спечели. Превърнаха Общината в Бюро по труда. Целта е да се уредят едни техни хора на работа", поясни зам.-председателят на СОС. 

По думите му за първи път имаме зам.-кмет по правни въпроси, който е неправоспособен юрист.

"Той не си е взел изпита в Министерството на правосъдието. Това дава резултат - работата започва да буксува. Втори път връщат елементарно решение да се отпуснат 70 хиляди лева за дообзавеждане на Център за хора с редки заболявания в "Дружба". Така не може да се работи. Аз от първия ден като председател на Общинския съвет дарявам своята заплата, но не да бия фанфари и не качвам публикации във Facebook", категоричен бе Георгиев.

"Не сме увеличили парите на медицинските сестри, но заплатата на Терзиев се вдигна. Сестрите работят на 1350 лева. Заплатите  на чиновниците и редовите експерти са вдигнати само с 10%, а тези на шофьорите в градския транспорт - едва с 15%, да се вдигне кметската заплата не  е сериозно. Те имат и 20 районни кмета. С по двама-трима заместници и заплати от по 6 хиляди лева. Чудя се откъде ще ги намерят в бюджета", добави той, цитиран от БНР.

Георгиев отбеляза също така, че общинският съветник от ПП-ДБ-СС Благовест Георгиев, който се опита да избяга от катастрофа, а след това отказа тест за алкохол и наркотици, все още е член на Общинския съвет: "Политическата група на ПП-ДБ-СС трябва да поеме ясна отговорност".

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR