Откриха полигон за кучета спасители, обучават четириногите за реакция при земетресения

До момента у нас полигон като този в Разлог не съществуваше

13.04.2024 | 13:50 Редактор: Деси Николова

Полигон за обучение на спасителни кучета при бедствия и аварии беше открит край разложкото село Баня. Над 30 спасителни кучета с техните водачи от България, Румъния, Словакия и Чехия, откриха официално важната за спасителите тренировъчна база.

Откриването на обучителния полигон за спасителните кучета е посветено на петдесетата годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба

"Целта ни беше да направим така, че възможно най-трудно кучето да достигне до човека и да усети слабата миризма. Ние тука е насочено изцяло за откриването на пострадали от земетресения", разясни Любо Джолев от ПСС - Русе.

"Изключително важно е да има полигони от този тип, тъй като това не е естествена среда за движение на кучетата и всъщност страшно много им помага ако преди това са се движили в разрушен бетон, стърчащи железа с дупки, неща които мърдат, иначе те се стъписват и просто не могат да влезат в такава среда, така че това е изключително важно да има подходящи полигони", допълни Тервел Тотев от ППС - София.
 
В тренировките под руините се скрива човек. Задачата на кучето е по възможно най-бързия начин да достигне до него. Но това не е никак лесно поради тежките условия, в които придвижването за животните е много трудно. Щом открият целта кучетата винаги получават любимата си играчка.

"Той прави абсолютно това нещо за самата игра, за удоволствието което ще изпита после след намирането на фигуранта", поясни Радослав Наков от ППС - Кюстендил.

"Въпреки че сме 21 век и технологиите вървят напред, малко неща могат да заменят кучешкия нос при едно такова бедствие", заяви Атанас Уков от ППС - Банско

"За кучетата всичко се базира на базата на ловния инстинкт и една игра да си намерят играчката, която свързват с миризмата на човека", поясни Тотев.

На откриването на полигона дойде и спасителят ветеран Иван Обецанов, който е първият човек у нас, работил със спасително куче.
 
"Сега като гледам тука работата на момчетата, на кучетата, се чувствам като един родител, който гледа своите деца – израстнали и успели и реализирани в живота – успели и реализирани в нашата благородна дейност", сподели Обецанов.

Българските спасителни кучета участваха активно при спасителните акции в Турция след разрушителните земетресения там. До момента у нас полигон като този в Разлог не съществуваше и практически нямаше къде кучетата да се подготвят за акции при земетресения.

Вижте повече в репортажа.