БАБХ откри огнище на птичи грип в стопанство с близо 390 000 бройлери

Ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите птици

12.04.2024 | 17:54 Редактор: Толя Стоянова
БАБХ откри огнище на птичи грип в стопанство с близо 390 000 бройлери

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, област Хасково. В стопанството се отглеждат около 390 000 птици. С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата  от община Хасково-Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата наблюдавана зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино,  Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Снимка: Pixabay