БАБХ установи инфлуенца в стопанство с кокошки в Хасковско - ликвидират 25 000 птици

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона

10.04.2024 | 21:25 Редактор: Елеонора Танева
БАБХ установи инфлуенца в стопанство с кокошки в Хасковско - ликвидират 25 000 птици

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в землището на гр. Хасково, общ. Хасково, обл. Хасково

Причинителят на болестта е установен на 10.04.2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на гр. Хасково, общ. Хасково, обл. Хасково. В животновъдния обект се отглеждат над 25 000 броя птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Хасково – кв. Изгрев и Източна промишлена зона на гр. Хасково и 10-километрова, наблюдавана зона около огнището, в която попадат: от община Хасково, останалите квартали на гр. Хасково, с. Клокотница, с. Манастир, с. Малево, с. Стамболийски, с. Динево, с. Подкрепа и с. Узунджово, а от община Димитровград: с. Крепост, с. Черногорово и с. Воден.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

 БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Снимка: pixabay