МС одобри план за борба с птичия грип - ето какво включва

Важи за периода 2024 - 2026 г.

03.04.2024 | 21:32 Редактор: Вяра Димова
МС одобри план за борба с птичия грип - ето какво включва

Министерският съвет прие решение за одобряване на План за предотвратяване разпространението на Високопатогенна инфлуенца по птиците в Република България за периода 2024 - 2026 г.

Високопатогенната инфлуенца по птиците (ВПИП) е едно от най-силно контагиозните и смъртоносни заразни заболявания при птиците, нанасящо опустошителни ефекти върху птицевъдния сектор и икономиката на засегнатите региони.

Анализът на епидемиологичната ситуация за периода 2016-2023 г. определи някои слабости в контрола и борбата с болестта и в тази връзка се налага предприемането на координирани и спешни действия, които засягат компетенциите на различни институции, ведомства, организации и други, имащи отношение към борбата с ВПИП.

Основната цел на Плана е превенция, ограничаване на разпространението и щетите, които нанася ВПИП и постепенно изкореняване, доказване и придобиване статут на свободна от заболяването страна/регион чрез прилагане на координирани, повсеместни и системни действия. Изпълнението на заложените дейности изисква дългосрочното им планиране и прилагане на практика. 

Снимка: pixabay