Депутатите предлагат заплатите на военнослужещите да скочат с 30%

Има оттегляне от офицерската професия, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

12.04.2024 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

С проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България възнагражденията на военнослужещите ще се изравнят със средната работна заплата за страната, което означава нарастване с близо 30%. Проектът е внесен от Комисията по отбрана, а поводът е липсата на адекватни възнаграждения.

"Това е един от основните проблеми, който беше изтъкнат и от професионалното ръководство, и от докладите, които сме чели за състоянието на отбраната. Липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за напускане на въоръжените сили на военнослужещи", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение, в специално изявление в Народното събрание.

"Българската армия е национална институция. Единодушието на нашия парламент показва, че той проявява необходимото разбиране към проблемите на армията", подчерта служебният министър.

По думите му – неокомплектоваността влияе върху боеспособността на въоръжените сили.

"Недопустимо е да има военни формирования, в които няма нито един офицер и да има сериозен отлив от военната професия. В навечерието на 6 май подобно решение ще даде на военнослужещите ни мотивация", каза министър Запрянов.

"За мен това решение е явно доказателство за държавническо и национално отговорно мислене. Ще направим всичко по силите си. Наистина съм много развълнуван", коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Новите възнаграждения могат да влязат в сила от 2025 г. В момента с увеличението, гласувано през март от Министерския съвет, началната базова заплата за войник/матрос I клас е 1450 лв. С това увеличение тя ще стане 2200 лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Смешни сте
преди 2 седмици
Толкова получава продавач в супермаркет. Причината да няма желаещи за армията е ясна- Украйна. Днес сте обсъждали проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили поради " променената среда за сигурност", т.е. войната в Украйна. Допълвате военновременни формирования заради Украйна?? После в соро$$обидните медии правят f$$ ckeck, че било лъжа, че България ще воюва. Лъжа? Сигнализирай за неуместен коментар