Военните ще получат натрупаното увеличение на заплатите си през април

За година то ще струва 180 млн. лв.

21.03.2024 | 16:28 Редактор: Елеонора Танева
Военните ще получат натрупаното увеличение на заплатите си през април

Министърът на отбраната Тодор Тагарев подписа заповедите за увеличаване на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Натрупаното увеличение с 10% на основните възнаграждения, считано от 1 януари 2024 г., ще бъде изплатено със заплатите за април. За тази цел през годината ще бъдат изразходвани 80% от осигурените с Постановление № 58 180 милиона лева от бюджета за отбрана. Останалите 20% ще бъдат разпределени за възнаграждения, в съответствие с резултатите от провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика.

Приоритетно ще се дават пари за попълване на декларираните формирования с висока степен на готовност; длъжности с дефицитни специалности във въоръжените сили; увеличаване на възнагражденията на IT специалисти в информационната сфера със задължения по разработване, предварително проучване, адаптация, внедряване, обучение, паралелна обработка и поддръжка на софтуер; за увеличаване на допълнителното възнаграждение за езикови умения съгласно STANAG 6001.

С последователната политика за нарастване на доходите на хората в отбраната се цели повишаване на интереса към военната служба и задържане на мотивирани и висококвалифицирани специалисти в сектор "Отбрана". 

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)