ГЕРБ със сигнал до РИОСВ: В София преработено RDF гориво се заравя директно в депото

Създадат се предпоставки за огромни екологични проблеми, алармира общинският съветник Георги Георгиев

10.04.2024 | 15:21 Редактор: Елеонора Танева
ГЕРБ със сигнал до РИОСВ: В София преработено RDF гориво се заравя директно в депото

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет ще подаде сигнал до Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ), че преработеното в завода за отпадъци RDF гориво се заравя в депото.

Това е огромен екологичен проблем, защото много по-бързо ще се запълни депото и огромен икономически проблем, каза председателят на групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент Георги Георгиев.

"Ако екипът на Терзиев и ръководството на завода за отпадъци продължават да работят така, ще създадат предпоставки за огромни екологични проблеми на София", заяви Георгиев на брифинг в общината, минути след пресконференцията на Васил Терзиев във връзка с работата на Общинското предприятие за третиране на твърдите битови отпадъци на София.

"Фактът, че се заравя чист RDF гориво го признава и директорът на завода Савов“, посочи Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Общинският съветник заяви, че няма оправдание защо Терзиев не е провел нито една процедура, за да се организира оползотворяването на RDF.

"Вчера видяхме с очите си заравянето на десетки тонове обработен вече ресурс. Готов обработен ресурс, за който сме платили стотици хиляди левове да бъде обработен от машините, от хората, които са вътре, в крайна сметка просто се заравя, което поставя екологичния проблем пред София, а именно възможността да се запълни по-бързо клетката номер четири на депото, което означава, че няма да има къде да се депонират отпадъци", отбеляза той.

Георгиев добави, че пробите и качеството на RDF са обект на постоянен контрол. „От периода 2017 до 2022 г. имаме период на устойчивост на проекта, през който ние сме били обект на мониторинг от ЕК и нейните органи съответно, така че този въпрос е решен по категоричен начин“, обясни общинският съветник.

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС подчерта още, че е ясно за всички, че за да работи на пълния си капацитет заводът, е нужно ръчно сепариране.

"Да се заравя ресурс, каквото е RDF горивото, в земята - е грехота“, каза още Георгиев и добави, че представлява нарушение на комплексното разрешително, заради което София може да бъде глобена.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)