Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата

Очерта постигнатите резултати през последните 10 месеца

08.04.2024 | 22:28 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел покани посланиците в България на прощална среща в Министерство на външните работи. Тя очерта подробно постигнатите конкретни резултати през последните десет месеца в областта на външната политика и благодари на ръководителите на дипломатически мисии за ползотворната съвместна работа, конструктивния диалог и подкрепата.

"Единство, взаимно уважение, прагматично сътрудничество и изпреварващи действия бяха водещи принципи в работата ми", заяви тя и подчерта, че е работила активно за утвърждаване на България като разпознаваем, проактивен и надежден партньор в ЕС и НАТО.

"Работих за позиционирането на България като регионален лидер, подчертаващ стратегическата важност на Западните Балкани и Черноморския регион", продължи Габриел.

Тя изтъкна важността на подобряването на свързаността в региона – инфраструктурна, енергийна, икономическа, дигитална, както и за сътрудничеството в областта на иновациите. 

Вицепремиерът подчерта и резултатите по отношение на влизането на България в Шенген с премахването на контрола по въздушните и морските граници, както и напредъкът в подготовката за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Габриел отдели също внимание на стратегическите партньорства с държави в и извън Европа. Тя припомни, че е задълбочила партньорствата със Съединените американски щати и Обединеното кралство. Примери са Втората сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ и подписаният важен Меморандум за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. С Обединеното кралство е приета съвместна декларация за стратегическо партньорство, обхващащо ключови области като външна политика, политика за сигурност и отбрана, правосъдие и вътрешни работи, наука, иновации, образование.

"Дадохме нов импулс на споразумението за стратегическо партньорство между България и Франция от 2008 г., като ще бъде актуализирана Пътната карта към него", добави тя.

Внимание министърът отдели и на полагане на основите за изграждане на нови партньорства и възобновяване на традиционни, което ще изиграе положителна роля за политическите, икономически и търговски отношения.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Пресцентър на Министерството на външните работи