Габриел представи проект на външнополитическа стратегия на България

Документът ще задава принципите и нормите, определящи приоритетите и целите в международните отношения, каза вицепремиерът

08.04.2024 | 17:58 Редактор: Вяра Димова
Габриел представи проект на външнополитическа стратегия на България

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи проект на Външнополитическа стратегия на България (2024-2030), заедно с професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет за изготвяне на Стратегията. 

"Създаването на първата за страната ни Външнополитическа стратегия е предизвикателство и кауза. Важно е документът да е с фокусирани ясни послания, времеви обхват и очертани задачи в краткосрочен и средносрочен план. Външнополитическата стратегия ще бъде силен израз на фундаменталните ценности на България. Документът ще задава принципите и нормите, определящи приоритетите и целите в международните отношения, които поставят България като предвидим и доверен партньор", заяви вицепремиерът.

Документът е резултат на широко експертно и обществено обсъждане. За изготвянето на стратегията бе сформиран Консултативен съвет и бяха организирани три конференции с гражданското общество - с дипломати, с млади хора и с международни експерти. Габриел изрази благодарност към работата и усилията на членовете на Консултативния съвет, на дипломатите, предприемачите, младите хора, журналистите и представителите на академичните страни за труда и експертизата.

Целта на Външнополитическата стратегия е да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика, да формира междуинституционален консенсус и ясно формулирани външнополитически приоритети и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба. Външнополитическата стратегия ще идентифицира приоритетите за България, целите, които си поставя и начините, с които да ги постигне.

"Диалогът и дипломацията са най-надеждните инструменти за постигане на консенсус между държавните институции и обществото по външнополитически приоритети. Те са и мост за едно по-предвидимо международно планиране и преговори за сигурен и стабилен свят", допълни още Габриел.

В Стратегията са идентифицирани осем ключови за България стратегически цели.

"Очаквам външнополитическата стратегия да спомогне за повишаване на обществената подкрепа и допринесе за повече сплотеност и приемственост в международното поведение на България в съответствие с националните интереси. Стремим се към консолидиран документ, който позволява гъвкавост и адаптиране към променящата се международната среда. Той очертава позицията на България в международната сцена, посочва приноса ѝ за мира, сигурността и сътрудничеството на регионално, европейско и международно ниво. Поставихме основа с широк обществен консенсус да имаме външнополитическа стратегия, която определя приоритети, принципи и цели. Нека направим така, че тя да бъде полезна както за политиците и дипломатите, така и за обществото. Това е възможност да говорим в един глас у дома и в чужбина и по този начин осигурим по-добра защита на интересите на страната и на гражданите", заключи министърът на външните работи.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Пресцентър на МВнР