Обвиниха прокуратурата в натиск срещу главния секретар на МВР Живко Коцев

Заплашили го, че ако не напусне МВР, ще бъде обвинен и арестуван за тежко престъпление

08.04.2024 | 18:08 Редактор: Тодор Петров

На фона на рокадите във властта, продължават въпросителните за зависимостите в МВР. Премиерът в оставка Николай Денков изпрати сигнал до прокуратурата за натиск над главния секретар на МВР Живко Коцев. 

В рамките на 24 часа миналата седмица Коцев подаде и след това оттегли оставката си. И ако до днес персонализиран бе само евентуалният натиск от страна на МВР, то след подадения сигнал вече е ясно за кои висши прокурори Коцев твърди, че са му оказали натиск. 

Заплашили го, че ако не напусне МВР, ще бъде обвинен и арестуван за тежко престъпление. Натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. 

Заради евентуалното участие на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в предполагаемия натиск, сигналът е изпратен до магистрата Даниела Талева, която е прокурорът, разследващ сигналите срещу обвинител номер едно. Тя е информирана и за евентуалните действия на вътрешния министър Калин Стоянов.

"Късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване", се посочва в позиция, разпространена от правителствения пресцентър. 

Главният секретар обаче оттегли подадената оставка, а премиерът Денков съобщи миналата седмица, че след разговор с президента двамата решили да не придвижат излизането на Коцев от системата на МВР. 

Очаква се реакция на прокуратурата, каквато към този момент все още няма. В същото време се провежда протест пред МВР, граждани не са съгласни с оставането на Калин Стоянов като вътрешен министър в служебния кабинет.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици