Експерти създадоха приложение за борба с разпространението на наркотици

Децата в България започват с дрогата едва на 12

06.04.2024 | 14:01 Редактор: Толя Стоянова

300 хиляди българи имат ежедневен или временен опит с наркотични вещества, отчита доклад на Държавния департамент на САЩ за България. Това е близо 5% от населението на страната.

С цел превенция и борба в Казанлък е разработено мобилно приложение, което следи за разпространението на наркотици. Вече са образувани и първите досъдебни производства след подадени анонимни сигнали от граждани.

Децата у нас започват с дрогата едва на 12, сочат данни на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. Непълнолетната група се изравнява процентно с тази на 18-30-годишните, които употребяват наркотици. Това кара IT експерти да разработят първото по рода си приложение, в което свидетелите на наркоразпространение да подават сигнали за това.

"Разработено е изцяло безвъзмездно от софтуерната компания, която управлявам, защото съм родител и защото вярвам, че бъдещето е в децата ни и ние сме отговорни за него", коментира създателят на софтуера на приложението Младен Желев.

DrugSTOP.bg се достъпва от всяко устройство с интернет. Не е нужно инсталиране, за да не се оставят следи и да се запази анонимността на гражданите. Към съобщението има възможност да се добавят и снимки.

От полицията отчитат, че повече от половината сигнали могат да се определят като състоятелни и подкрепят инициативата. Създателите на приложението се надяват да започне да работи ефективно първо в областта, а след това и в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа