Огромен брой заболели от вирусен конюнктивит заради времето

Заразата се предава най-често по въздушно-капков път

04.04.2024 | 12:02 Редактор: Вяра Димова
Огромен брой заболели от вирусен конюнктивит заради времето

Огромен брой заболели от вирусен конюнктивит отчитат личните лекари в страната. Причината е, че температурите са нетипично високи за сезона. Конюнктивитът е характерен за лятото и горещото време. Аналогична е ситуацията с ентеровирусните инфекции. Те също подраниха и в момента доста хора се оплакват от стомашни неразположения като разстройство и повръщане, гадене, висока температура.

Вирусният конюнктивит е силно заразен е и обикновено засяга двете очи на засегнатия. Конюнктивата е лигавицата, която покрива очната ябълка без частта, където се намира роговицата, а също и вътрешната повърхност на клепача. Тя е прозрачна и гладка и приема цвета на подлежащата тъкан. Възпалението е съпроводено от зачервяване на окото и усещане за чуждо тяло, което води до силен дискомфорт за болния.

Причина за развитието на остра инфекция, засягаща конюнктивата, са представители на семейство "Adenoviridae". Това са ДНК вируси, които са сравнително устойчиви на температурни вариации, а също и на високата киселинност в стомашното съдържимо. Източник на инфекция, причинена от аденовируси, са болните хора. Заразата се предава по въздушно-капков, както и фекално-орален път чрез замърсена вода, хранителни продукти и ръце. Инкубационният период е между 5 и 12 дни, след което болестта навлиза в острата си фаза като предизвиква секреция от окото, зачервяване и оток на конюнктивата. 

Конюнктивитът засяга първоначално едното око като по-късно инфекцията се разпространява и към другото. Силно заразен е и причинява оток, сърбеж, парене и силно зачервяване на конюнктивата. Инфекцията най-често протича леко. Възможно е да премине без лекарска намеса, но понякога при по-силно изразени симптоми се налага лечение и ако то се забави, могат да настъпят увреждания на роговицата, които се съпровождат със сериозни нарушения в зрението, пише "Труд".

Симптомите, характерни за това заболяване, са: болка в очите, зачервяване, замъглено зрение, ако е засегната и роговицата (кератит), сълзене, изтичане на серозен секрет, оток на клепачите, сърбеж, усещане за чуждо тяло в очите, светлобоязън (фотофобия), увеличени и болезнени лимфни възли около ушите и в областта на врата.

Съветът на лекарите е да не се самолекуваме с бабини илачи, а да се посети кабинет, където да бъдат изписани точните антибиотични капки.

Снимка: pixabay