Специална ивица ще предпазва гората покрай Предела и Разлог от пожари

Тя е с дължина 300 метра

02.04.2024 | 14:17 Редактор: Деси Николова

Специална ивица на пътя Предела - Разлог ще пази гората от пожари. Тя бе направена от служители на Югозападното държавно предприятие и община Разлог. Ивицата е една от десетките, които Югозападното предприятие изгражда в най-натоварените участъци, в които гората граничи с оживени пътища. 

"Целта ѝ е да се махне органичният слой. Това са хумус, листа, тревички и други, които са попаднали върху почвата. Когато попадне случайно или нарочно фас, той се изгасва на място и по този начин се предпазва да продължи навътре пожарът", разясни Вера Станишева от Югозападното предприятие.

Изградената ръчно ивица е с дължина 300 метра. Ивицата ще бъде естествена преграда срещу пожари, разпространяващи се заради изхвърлени фасове или стъклени бутилки от шофьори и пътуващи по главния път за Банско.

"Може да предупредим шофьорите и гражданите, че не бива безразборно да изхвърлят от колите си фасове и да не палят огньове покрай местата за отдих, за да можем да запазим нашите горски територии", каза началникът на отдел "Опазване на горските територии" Петко Ангелов.

До момента през годината на територията на Югозападното предприятие са регистрирани 79 запалвания в горски територии, при които са изгорели 179 декара. Пожарите обаче са били само низови и засегнати гори няма.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС