Шокиращи гледки в Дома за хора с умствена изостаналост в Драганово

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира

02.04.2024 | 13:08 Редактор: Искра Ангелова

Пияни служители и хора в безпомощно състояние откри полицията в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. В петък следобед кметът на Горна Оряховица, служители на общината и полиция влизат в Дома. Проверяващите се натъкват на стряскаща гледка.

"Те си обикалят из двора, много от тях са в беззащитно състояние, някои легнали по земята, други си събули гащите. Гледката беше потресаваща", сподели Николай Рашков.

Незабавно на служителите е направен тест за алкохол с дрегер. Пробата на трима от служителите е положителна, като тази на фелдшера отчела 1,71 промила.

"Не смятам, че в това състояние той може да полага някакви грижи за хората. Другите бяха служители по поддръжката, които се оправдаха, че на обяд пили по една бира. За тях ще има забележка, другият трябва категорично да бъде дисциплинарно уволнен", заяви кметът на Горна Оряховица.

80 болни с различна степен на умствена изостаналост живеят в дома в Драганово. И преди е имало сигнали, дори съмнения за злоупотреби с парите на домуващите, каза още Николай Рашков.

"През годините сме чули, че има много злоупотреби с пари на потребителите. Говори се, че има и злоупотреби с имоти на потребителите, но това не е доказано. Говори се, че на работното място много хора употребяват алкохол и работното им време минава в гуляй, а не в грижи за хората", коментира още градоначалникът.

Хора от селото разказаха, че от години в селото се носят слухове за нередностите в дома. "Пият и ги тормозят", призна граждани на селото.

Междувременно стана ясно, че Районна прокуратура - Велико Търново се е самосезирала и е разпоредена проверка.

Вижте повече в репортажа.