Пиян персонал и оставени без надзор - откриха нарушения в Дом за хора с умствена изостаналост

"Някои бяха със събути гащи", каза кметът на Горна Оряховица

01.04.2024 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова
Пиян персонал и оставени без надзор - откриха нарушения в Дом за хора с умствена изостаналост

Пиян персонал и оставени без надзор и в безпомощно състояние потребители - това установи при изненадваща проверка кметът на Горна Оряховица в общинския дом за хора с умствена изостаналост в село Драганово.

Проверката е направена по сигнали на новия директор на дома в Драганово Анелия Димитрова за драстични нарушения. Заедно с полицията кметът на Горна Оряховица Николай Рашков влезе в дома.

"Фелдшерът, който трябва да се грижи за хората, беше с 1,71 промила, много тежко количество алкохол. За него ми казаха, че той е постоянно пиян", сподели той.

За още двама души от персонала полицейският дрегер е отчел алкохол в издишания въздух под 0,5 промила.

80 болни с различна степен на умствена изостаналост живеят в дома в Драганово. При проверката голяма част от тях са били в безпомощно състояние.

"Потребителите бяха в двора, никой нямаше с тях. 30 човека с умствена изостаналост се движеха като зомбита. Някои бяха със събути гащи, други бяха легнали по земята в плачевно състояние. Хората бяха с ужасяващи дрехи облечени", допълни Рашков, цитиран от БНР.

Има сигнали и съмнения за злоупотреби с парите на домуващите. Тези обстоятелства предстои да се изясняват, но със сигурност ще има сериозен контрол и наказания, посочи кметът на Горна Оряховица: "Ще предприема уволнения, директни уволнения. Там има сериозни нарушения, сериозни злоупотреби през годините, които са прикривани".

Снимка: Pixabay