Работниците от Дома за умствено изостанали в Драганово харчели парите на хората

Ръководството на Община Горна Оряховица се събира спешно

02.04.2024 | 10:34 Редактор: Искра Ангелова
Работниците от Дома за умствено изостанали в Драганово харчели парите на хората

Ръководството на Община Горна Оряховица се събира днес, за да реши какви мерки ще предприеме във връзка с нарушения, констатирани в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Кметът на железничарския град Николай Рашков уточни, че в срещата ще участва и управителят на институцията.

Рашков допълни, че проблемите в Дома не са от днес и вчера.

"Всичко е наслагвано с годините. Имаме много информация за различни проблеми, които са се натрупвали - недобра работа с хората с умствена изостаналост, пиянски истории, злоупотреба със средства на потребителите", разказва кметът.

Част от тези злоупотреби е установила и внезапната проверка, извършена от него и негови колеги в края на миналата седмица.

"Трудно открихме персонала, а потребителите бяха пуснати в двора в много лошо състояние, без надзор. Бяха в неугледно състояние", призна Рашков, цитиран от "Фокус".

В Дома живеят възрастни хора с ментални увреждания. За тях се грижат 47 човека, като при проверката е установено, че част от тях са употребили алкохол, а фелдшерът - единственото медицинско лице, е бил пиян. В кръвта му са отчетени 1,7 промила алкохол.

Освен това органите по настойничество в институцията са злоупотребявали с пенсиите на потребителите - теглили са ги и са ги ползвали за собствени нужди, вместо по предназначение - за хората.

В годините назад в институцията са правени множество проверки. Последният доклад за дейността им е от преди две години. Тепърва ще се изяснява какво пише в него.

Снимка: БГНЕС