Денков: Ще свършим максимален брой задачи за плавен преход към служебен кабинет

Премиерът в оставка посочи какви средства ще разпредели МС и в кои сектори

01.04.2024 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

"До края на това правителство остава близо седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица МС ще заседава два пъти, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към служебното правителство", заяви премиерът в оставка Николай Денков на извънредното заседание.

"Ще разгледаме 20 точки - за отпускане на 32 млн. лв. от бюджета за 76 модернизирани вагони за пътнически превози за БДЖ. 72 млн. лв. допълнително за бюджетите на образованието, културата и общините. За повишаване на заплатите в администрацията, за дейностите на музеите и др. В сряда ще имаме решения за още средства", обяви още Денков.

Премиерът в оставка обясни, че 15 млн. ще бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на здравеопазването за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве, и репродуктивни проблеми при жените.

Правителството днес ще приеме реда за въвеждането в експлоатация за издаването на така наречената синя карта, разрешаваща работата на чужденците в България, което ще намали административната тежест.

"Синя карта е инициатива на ЕС, която цели привличането на висококвалифицираните кадри. Това е пътят към решаване на недостига на кадри у нас", допълни Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR