Историческа дата за България - какво ни дава членството в Шенген?

Присъединяването на страната ни беше отбелязано със символично отваряне на границата

31.03.2024 | 18:02 Редактор: Вяра Димова

България вече е в Шенген по въздух и вода. Историческото за страната ни събитие бе отбелязано с тържествена церемония в София, а първите "шенгенски" полети кацнаха и във Варна и в Бургас. Присъединяването на страната ни беше отбелязано със символично отваряне на границата.

От днес всички граждани, пристигащи от и заминаващи до страни членки на Шенгенското пространство вече не подлежат на паспортен контрол на вътрешните въздушни и морски граници. Те ще бъдат насочвани към специално обособени гейтове. При пътуване в рамките на Шенгенското пространство няма да бъде необходима декларация за съгласие за пътуване на дете.

Първите шенгенски пътници бяха посрещнати от официалните гости, които присъстваха на церемонията. 

"Шенген е доверие за това, че можем да опазим границите на ЕС, но също и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път", каза министър-председателят в оставка Николай Денков.

Политици, гости и пътуващи – всички се обединиха около едно: моментът е исторически за България. 

"Това е резултат, постигнат с обединени усилия и обща работа", добави вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

"Преди няколко месеца страната ни бе тотално блокирана за всякакви преговори за евентуални присъединяване към Шенгенското пространство. Горд съм, че под мое ръководство Министерството на вътрешните работи успя да постигне резултатите, необходими за да станем член на Шенген", посочи министър Калин Стоянов.

А прибиращи се пътници с усмивка посрещнаха новината. С полет от Краков кацнаха и първите туристи на Летище Бургас. Това е първият полет от вече лятното разписание. 70% от пътниците на бургаското летище ще летят от и за страни от Шенген

Около 1600 пътници пристигнаха и на летището във Варна. Те преминаха през новооткритата Шенгенска зона там. Бяха посрещнати от деца, играещи хоро. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Пресцентър МВнР


1
0 rate up comment rate down comment 0
PR-акция
преди 4 седмици
Манипулации и измами! Това не е реално влизане в Шенгенската зона! Сигнализирай за неуместен коментар