Край на чакането по опашки: Денков и Габриел посрещнаха първите Шенгенски полети

Историческото за страната ни събитие бе отбелязано с тържествена церемония в София

31.03.2024 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Официално - България вече е в Шенген по въздух и вода. Историческото за страната ни събитие бе отбелязано с тържествена церемония в София, а първите шенгенски полети кацнаха и във Варна, и Бургас.

Стотици пътници бяха посрещнати от премиера в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, както и вътрешният министър в оставка Калин Стоянов. Те разясниха какво означава присъединяването ни в Шенгенското пространство. Всички граждани, пристигащи и заминаващи в страни от него, няма да подлежат на паспортен контрол на вътрешните въздушни и морски граници.

Те ще бъдат препращани към специално обособени гейтове.

"Чувстваме се по-интегрирани в Европа", сподели пътуващ.

С полет от Краков кацнаха и първите туристи на Летище Бургас. Това е първият полет от вече лятното разписание. 70% от пътниците на бургаското летище ще летят от и за страни от Шенген.

"Новият процес, който ние трябва да контролираме, е разделението на пътниците на 2 потока. Стресът на пътуващите малко ще се снижи. Това ще им спести известно време", коментира директорът на Летище Бургас Георги Чипилски.

"Надявам се октомври да открием зимната чартърна програма на Летище Бургас. Важно е летището да работи целогодишно и откакто сме част от Шенген, виждате колко по-лесно се обслужват туристите", коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

Около 1600 пътници пристигнаха и на летището във Варна. Те преминаха през новооткритата Шенгенска зона там. Те бяха посрещнати от деца, играещи хоро.

"Пътниците, които пътуват по Шенгенските страни за Летище Варна, ще бъдат по-бързо обслужвани", поясни директорът на Летище Варна Димитър Костадинов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Km
преди 4 седмици
Кой ви излъга, бе?! Всеки чака на опашка! Особено летния сезон, стига сте повтаряли идиотиите на кльомаците от пп-дб и гроб, като папагали! Сигнализирай за неуместен коментар