"Не е страшно, дори е полезно": Доброволци с акция по кръводаряване

Целта на инициативата е да напомни за необходимостта от кръв за спасяването на животи, заявиха от сдружение "Добро сърце"

30.03.2024 | 13:50 Редактор: Беатрис Младжова

Акция по кръводаряване организират доброволци от пазарджишкото сдружение "Добро сърце". Целта на инициативата е отново да напомни за необходимостта от кръв за спасяването на човешки животи.

Славка Джуканова е сред доброволците, които даряват кръв от години. Тя дарява частица от себе си за 30-ти път. 

"Чувствам се здрава и съм дала обет преди 19 години, че ще дарявам. Тогава се нуждаеше сестра ми. Много се радвам, че млади хора кръводаряват и така трябва. Не е нищо страшно, не повече от 20 минути трябва да отдели човек от деня си. Нека хората даряват, защото ръка, която дава, не обеднява. Ако повече хора даряват кръв няма да има нужда от кампании. Ще има достатъчно резерв и болниците ще могат да работят, защото всеки в даден момент може да има нужда от кръв", сподели тя.

Доброволците от сдружение "Добро сърце" призовават всеки, който може, да стане част от него.

"Имаме нова кампания за кръводаряване. Тъй като се занимаваме с различни кауза, този път организираме тази акция. Искаме да мобилизираме хората и да им покажем, че няма нищо страшно в това да дариш кръв, напротив. Дори е полезно, така спасяваме животи. Много хора се нуждаят от кръв, защото за тях е животоподдържащо и се надяваме все повече хора да се включат", коментира Анели Пино.

"Почти ежедневно се срещаме с хора, които имат нужда от кръв, това ни накара да се обединим в тази кауза - да призовем повече хора да дарят. Няма нищо страшно, дори е полезно за нашето здраве", добави Петя Царкова.

Нуждата от кръв е ежедневна, а наличните количества са ограничени, затова подобни кампании са много полезни, потвърди и началникът на отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик д-р Ваня Стоева.

"Вливанията са толкова много, че наличните количества не са достатъчни, за да ги осигурим. Често се случва да има недостиг. Много са болните, много са кръвопреливанията, а кръводарителите се бавят или не се отзовават. Подобни кампании успяват да осигурят нужната кръв на хората", сподели тя.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR