Омбудсманът до МОН: Незаконно е да има такси за повишителна матура

В институцията вече постъпват жалби и сигнали от недоволни родители

29.03.2024 | 15:53 Редактор: Беатрис Младжова
Омбудсманът до МОН: Незаконно е да има такси за повишителна матура

Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на образованието и науката (МОН) да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката. Идеята е залегнала в Наредба №11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане. 

В проекта на наредбата е предвидено, че размерът на парите, които ще трябва да заделят зрелостниците, ще е съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. Каква ще е стойността обаче е неясно.  

Проф. Ковачева е категорична, че подзаконовият нормативен акт е в разрез със Закона за държавните такси от държавни такси, съгласно който всички документи за получаване на основно и средно образование, издавани от учебните заведения и от МОН са освободени от такси.

Тя алармира, че в институцията вече постъпват жалби и сигнали от недоволни родители и бъдещи зрелостници, които са обезпокоени от факта, че във въпросната наредба се предвижда такса за явяване на изпита, за която дори не е определен размер.

Гражданите посочват и друг факт, че "държавата ще заплаща таксите за обучение на студентите, а в същото време ще се събират такси за явяване на ДЗИ" и настояват разходите за полагането на този изпит да не бъдат за сметка на младите хора.

Снимка: БГНЕС