Производствените цени на лекарствата у нас падат с 5% за месец заради по-евтиния ток

Цените на производител намаляват с 9,3% на годишна база

29.03.2024 | 14:19 Редактор: Елеонора Танева
Производствените цени на лекарствата у нас падат с 5% за месец заради по-евтиния ток

Производствените цени България продължават да се понижават и през февруари на месечна и на годишна база. Спрямо година по-рано заводските цени намаляват основно заради по-евтината енергия.

Цените на производител се понижават с 0,6% през февруари спрямо предходния месец и с 9,3% спрямо година по-рано, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

За месец по-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,8%, при производството на напитки и на текстил и изделия от текстил, без облекло - с по 1,8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,6%. Понижение на цените има при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - със 7%, на лекарствени вещества и продукти - с 4,9%, както и при производството на електрически съоръжения - с 0,6%.

Спрямо година по-рано спад в цените през февруари се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 32%, и в добивната промишленост - с 3,9%. В преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0,4%.

Значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 39%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10,3%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11,7%, на химични продукти - с 9,7%, и на основни метали - с 8,7%.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: pixabay

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа