Икономическата ситуация и безработицата сред най-сериозните проблеми на българина

Почти половината граждани не смятат да гласуват на евроизборите

27.03.2024 | 18:24 Редактор: Деси Николова
Икономическата ситуация и безработицата сред най-сериозните проблеми на българина

В навечерието на поредния предсрочен вот, данни на агенция "Галъп" показват - всеки втори българин е убеден, че изборите не са нито честни, нито свободни. А според "Евробарометър", европейците принципно не се интересуват кой ще ги управлява и няма да гласуват. 

Проучването на "Евробарометър" показва спад на доверието към Европейския съюз и институции сред българите във всички шест региона в страната. Евроизборите ще се проведат на 9 юни, а на този етап на въпроса доколко вероятно е да гласуват, 43% от българите отговарят, че е много вероятно да го направят. 22% от запитаните са на мнение, че по-скоро е вероятно да гласуват, а 21% са заявили, че няма да участват в тези избори. 

Българите посочват няколко основни проблема, които засягат тяхното ежедневие. На първо място поставят икономическата ситуация и безработицата. На второ място е здравеопазването с 28%. Третото място е отредено за цената на живота. Тя притеснява 26% от българите. На четвърто място стои образованието.

Подобна е и картината в 27-те страни членки на Европейския съюз. Като най-голям проблем европейците определят цената на живота. За този показател са гласували 31%. 26% пък се интересуват от икономическата ситуация и здравеопазването. Сред посочените проблеми в съюза са жилищата. Този проблем засяга 20% от анкетираните. 

Престъпността, имиграцията, околната среда и климатичните промени не намират място сред отговорите нито на българите, нито на гражданите на останалите 27 страни членки на Европейския съюз.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа