Опциите пред Радев да избере служебен премиер рязко се свиха

Омбудсманът Диана Ковачева вече не е възможност

29.03.2024 | 13:22 Редактор: Искра Ангелова
Опциите пред Радев да избере служебен премиер рязко се свиха

Втори ден продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери. Днес на "Дондуков" 2 отиват подуправителите на БНБ и заместник-председателите на Сметната палата.

Припомняме ви, че след промените в Конституцията президентът има ограничен избор от хора, които могат да заемат този пост. Днес точно в 12:30 ч. на среща при него дойде омбудсманът Диана Ковачева - срещата беше формална, тъй като тя през месец април ще поеме поста на съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

На излизане от президентството тя призна, че именно за това са говорили с президента, и че в най-скоро време тя ще си подаде оставката като омбудсман.

А относно нейния заместник - Елена Чернева-Маркова, която изненадващо подаде оставка, Диана Ковачева заяви, че тя си е депозирала нейните мотиви. Така двете отпадат от надпреварата за министър-председател.

По информация на БНТ Елена Чернева-Маркова е обяснила, че омбудсманът и зам.-омбудсманът на България са неполитизирани хора, които защитават правата и свободите на всички български граждани. Затова и заемането на политическа длъжност, каквато несъмнено е тази на премиер, е несъвместимо, според думите ѝ, с работата на зам.-омбудсман.

Единият подуправител на БНБ - Петър Чобанов, също пристигна при държавния глава. Той заяви, че ще проведе конструктивен разговор, но не отговори на въпроса дали е готов да поеме поста на служебен премиер. По-късно през деня президентът ще се срещне с другите подуправители на БНБ - Андрей Гюров и Радослав Миленков, както и двамата подуправители на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В четвъртък Румен Радев се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков и с председателя на БНБ Димитър Радев, който заяви, че не е редно политиката и банковият сектор да имат общо. Председателят на Сметната палата Димитър Главчев също се срещна Радев.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: БГНЕС