Шенген по море и въздух: "Гранична полиция" с демонстрация на Морска гара в Бургас

Пасажерите на кораби, които пристигат от Шенгенска страна, няма да подлежат на проверка

28.03.2024 | 18:48 Редактор: Вяра Димова

Граничните власти обявиха какви промени ще настъпят при проверките на плавателни съдове след 31 март. От неделя България става част от Шенгенското пространство по море и въздух. От "Гранична полиция" демонстрираха на Морската гара в Бургас как ще става влизането и излизането от страната.

Промените важат както за круизите, така за търговските кораби, пристигащи у нас. Пасажерите на кораби, които пристигат от Шенгенска страна, няма да подлежат на гранична проверка.

"Такива кораби, които ще посетят наше пристанище, идващи от трета страна. Например, при пристигане на пасажерски кораб от Истанбул пътниците ще подлежат на гранична проверка на специализирани терминали. На такъв се намира в момента на Морска гара в Бургас", обясни началникът на Сектор "Гранични проверки" в Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Бургас гл. инспектор Антония Томова.

Пасажерски терминали по българското Черноморско крайбрежие има още във Варна и Несебър. 

"Сега промяната ще бъде по отношение на яхтите - тези, идващи от Шенгенско пристанище, без да са спирали в трета страна, ще могат да акостират на яхтено пристанище без ГКПП", стана ясно още от думите на инсп. Томова.

За да се гарантира сигурността обаче, граничните власти ще прилагат метода за анализ на риска за плавателни съдове, които влизат в българските пристанища от Шенгенското пространство. 

"Проверка на документите на яхната и на самите лица, проверка в базата данни, информационните системи на МВР и Шенгенската информационна система за евентуални сигнали и физическо претърсване на плавателното средство", уточни заместник-началникът на Граничното полицейско управление в Бургас в Стамен Попов.

В момента пасажерските терминали на трите морски пристанище не работят, тъй като няма пасажерски кораби.

Вижте повече в репортажа.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Аплодисменти! А как ще стигнат до морските гари, без да минат през Босфора? Шенген, ама друг път! По- добре го направете по р.Дунав. Ще пускаме мигрантите обратно към Австрия ( без граничен контрол). Сигнализирай за неуместен коментар