Калин Стоянов: МВР спря нелегалните мигранти, летищата ни са готови за въздушен Шенген

До момента има по-малко жертви по пътищата, отчете вътрешният министър

26.03.2024 | 12:39 Редактор: Вяра Димова

Вътрешният министър Калин Стоянов открои основни моменти от работата на МВР по повод журналистически въпроси във връзка с политическата обстановка в страната.

"Под мое ръководство Министерството на вътрешните работи спря нелегалните мигранти. Миналата година получихме изключително висока оценка от мисията по Шенген, която отвори път за преговори и реално допринесе България да бъде приета в пространството за свободно движение", подчерта вътрешният министър.

Сред особено значимите резултати, с оглед поетия към обществото ангажимент, Стоянов обърна внимание, че от началото на тази година до момента има по-малко жертви по пътищата, сравнено със същия период миналата година. По повод актуалната тема от публичния дневен ред той информира, че по време на разговори с Мария Габриел е представил постигнатото от управленската програма. Обсъдени са и основните приоритети на МВР за настоящата година.

Вътрешният министър още веднъж подчерта, че предложението към него да бъде част от настоящия Министерски съвет е отправено в качеството му на експерт.

Междувременно Стоянов, заедно с директора на ГДГП главен комисар Антон Златанов и главния секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев, посетиха Регионалната дирекция "Гранична полиция"– Аерогари. Целта бе на място да се запознаят и уверят в техническата готовност на гранична полиция за прилагане на шенгенските процедури, които влизат в сила от 31 март т.г.

От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност. Пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка, обясни министър Стоянов.

Той категорично заяви, че РДГП – Аерогари са напълно готови за прилагането на шенгенските процедури по въздух.

Той отново потвърди категорично заявения ангажимент охраната на границата да продължи по начина, по който се извършва и до момента, както и затвърждаване  на трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск.

В потвърждение Стоянов представи данни от водената статистика, красноречиво илюстриращи постигнатия успех в това направление. За пореден път през последното денонощие се отчитат 29 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница, на същата дата м.г. те са били 203. От началото на годината до момента незаконните опити са 6 100, а за същия период през миналата година– близо 21 000.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимки: Пресцентър на МВР