Конституционната криза все по-възможна, предизборната борба започва

Поне три са случаите, които могат да предизвикат тази криза, заяви Васил Тончев

27.03.2024 | 16:15 Редактор: Деси Николова
Конституционната криза все по-възможна, предизборната борба започва

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат, а папката бе върната празна веднага от акад. Николай Денков. Радев се обърна към "Продължаваме промяната" - "Демократична България" алармирайки, че "една криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци".

"Конституционната криза е много възможна. Вече се влиза в предизборна борба. Отговорни за тази сложна ситуация, всъщност са тези, които направиха промените в Конституцията, а те бяха все по настояване на "Продължаваме промяната". Поне 3 са моментите, които може да предизвикат конституционна криза", заяви социологът Васил Тончев в студиото на Новините ON AIR.

Предвид конституционните промени президентът Румен Радев ще може да избира служебен премиер между председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му.

"Всички те могат да откажат. В промените в Конституцията не е отбелязано какво се прави след това. Конституцията казва, че един от тях трябва да бъде, а ако всички те откажат, това е конституционна криза. Няма юридически разписан регламент, който да покаже изход от тази ситуация", разясни Тончев за Bulgaria ON AIR.

Друга ситуация, която би ни довела до конституционна криза е свързана отново с президента и назначения служебен министър-председател. Служебният премиер ще трябва да предложи състав на Министерски съвет, а президентът може и да не одобри всичките предложени министри. В такъв случай също не е ясно какво следва да бъде предприето, тъй като не е разписан механизъм, по който може да се излезе от тази патова ситуация.

"Всички тези текстове са вкарани в Конституционния съд и той може да се произнесе. Тази процедура потегля, а в следващия момент Конституционният съд се произнася и я отхвърля. Тогава всичко това се оказва невалидно", подчерта социологът.

Очаквайте видео с целия разговор.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа