Земеделците получават 170 млн. лв., но настояват за политики, за да няма фалити

Нуждаят се от дълготрайна политика, смятат фермери

27.03.2024 | 13:13 Редактор: Деси Николова

Вчера Европейската комисия одобри 170 милиона лева в подкрепа на българското земеделие. Европейската помощ ще е в ограничен размер и ще е под формата на преки безвъзмездни средства, а право на нея ще имат селските стопани претърпели загуби заради войната в Украйна. 

Стоян Христов отглежда 70 крави и още 70 телета във Великотърновското село Плаково. Казва, че средства, които очаква да получи, ще покрият част от най-неотложните му разходи, но трайно проблемите остават. 

"Аз лично ще ги използвам за покриване на кредита и за подготвяне на кампанията за прибиране на фуражите. Всичко е временна помощ, която да закърпи положението. Няма ли дълготрайна политика в сектора, всичко отива на ликвидация. Никой не може да си помисли с тези средства да направи капиталови инвестиции, или разширяване и подобрения. Държавата изцяло трябва да се насочи към реализацията на продукцията, която се произвежда и в зърнопроизводството и месопреработвателните предприятия и млечните мандри", на мнение е Христов Христов.

Пресмята, че изхранването на стадото му на ден струва около 500 лева. Ако използва Европейските субсидии изцяло за храна, то средствата ще стигнат за по-малко от месец. 

"План-сметка не може да се направи, защото времената са динамични. Отново стоката ни седи. Вече не говорим за продаване под себестойност, а че изобщо не можем да продаваме, защото българският преработвател се е ориентирал изцяло към вносна суровина. Нашите телета стоят угоени във фермата, всеки ден ги храним, но няма реализация. Предлагат ни се някакви смешни пари, ние сме принудени да продаваме на тях, за да можем да реализираме продукция и да си вземем подпомагането и кръгът е омагьосан. Ние нямаме право да продаваме на физически лица", споделя Христов.

Преди година Стоян Христов ликвидирал стадото си с овце. Категоричен е, че политиката в момента стимулира единствено прекупвачите и унищожава българското животновъдство.

Вижте повече в репортажа.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR