Без паспортна проверка по летищата за българите от 31 март - трябват ли документи за децата?

Калин Стоянов разясни как ще се случват проверките

26.03.2024 | 18:25 Редактор: Искра Ангелова

Броени дни до отварянето на българските граници към държавите от Шенгенското пространство по въздух и вода.

Въздушните ни граници имат готовност за свободно преминаване за пътници от и към държави членки на Шенгенското пространство. Паспортните проверки за пътниците, които пътуват извън Шенгенското пространство, ще останат, а останалите просто ще се отправят към самолетите.

"Оттук назад ще бъдат Шенгенските гейтове, ако обаче се налага да пътува на държава членка извън Шенген, примерно за Египет, ще трябва да премине през паспортната проверка, която е зад нас, за всички останали ще важи проверка летищна сигурност. При анализ на риска и съмнително поведение -имаме право да спрем и да проверим документите всеки човек, независимо от коя държава е", коментира министърът на вътрешните работи - Калин Стоянов.

Миграционният натиск драстично е намалял в сравнение с миналата година, обяви силовият министър и посочи цифри: "От началото на годината до момента незаконните опити са 6 100, а за същия период през миналата година - близо 21 000".

За пътуващите за страни в Шенгенската зона с непълнолетни деца няма да е нужна декларация, обясниха от "Гранична полиция".

"За там не са необходими декларации, но ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител по различни семейни причини и т.н., си има съответна процедура", поясни директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR