Туристи пристигат в България с круизи по Дунав, в Русе очакват силен сезон

Има заявка за около 500 спирания на кораби в русенското пристанище

25.03.2024 | 13:25 Редактор: Елеонора Танева

Силен туристически сезон по река Дунав очакват тази година в Русе. В града вече посрещнаха първите туристи, които пристигнаха от Будапеща с американски круизен кораб. По време на пътуването си по реката те спират в различните дунавски държави, за да опознаят историята и културата им.

Над 170 чужденци от четири континента слязоха на брега в Русе с първия кораб от новия туристически сезон. За тях това е първа среща с България.

"Много се радваме, че сме тук. За нас е много приятно да опознаваме нови места и нови страни и да създаваме нови приятелства. Когато пътуваме по реката, можем да видим много неща. България е привлекателна, защото е много различна, а ние идваме от тропиците", сподели първите си впечатления туристка от Сао Пауло.

Круизите по Дунава са особено интересни за туристите от западните държави.

"С тези пътувания нашите гости откриват различното лице на Източна Европа. То не е само бяло, черно или сиво, а има всички цветове. България за мен определено е в цветовете на розата. Чувствам се тук като у дома си. Нямам търпение да опитам пак кашкавал пане и миш-маш", заяви круизният директор на корабната компания Ленърд Майнър.

Броят на корабите, които акостират в Русе, се увеличава, отчитат от общинската администрация.

"И тази година се очертава добър сезон за круизния туризъм, като предварителните графици, които сме получили от туроператорите, са за около 500 спирания на кораби в русенското пристанище", каза зам.-кметът на Русе Златомира Стефанова.

По традиция от Русе част от туристите се отправят към Велико Търново и Арбанаси, а за останалите има разходка в града и посещение на Ивановските скални църкви.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
гном
преди 1 месец
Дори чух че имало резервации от марсианското съзвездие за 1 годин а напред а японци и сингапурци напирали на талази в колонията Сигнализирай за неуместен коментар