Мария Габриел: Оттеглям кандидатурата си. Преговорите ще продължат след избори

Ние казваме "не" на повече нови условия, подчерта тя

24.03.2024 | 15:06 Редактор: Елеонора Танева
Мария Габриел: Оттеглям кандидатурата си. Преговорите ще продължат след избори

В създалата се ситуация бяха направени много отстъпки, но имаме и солидна основа, очертава се да се върнем към тях след избори - надявам се да са момент на мисъл за страната, повече смирение. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен. Това заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Преговорите през последните три дни не са довели до консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация.

Утре Габриел внася в НС писмо, с което оттегля кандидатурата си за министър-председател с първия връчен от президента мандат.

"В създалата се ситуация бяха направени много отстъпки, но имаме и солидна основа, очертава се да се върнем към тях след избори. В името да бъде направено всичко възможно България да има правителство, имаше разговори през последните 3 дни. В тях ГЕРБ отново направи жест и отстъпки. В този момент постъпи ново искане. Казваме "не" на нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост с отказа от среща, споделена отговорност", заяви Габриел.

По думите ѝ двата въпроса, които са били останали нерешени са датата за службите и частта, свързана със следствената тайна. Габриел допълни, че по състава на бъдещо правителство от ПП-ДБ са имали нови и нови искания.

Теменужка Петкова посочи причината за края на преговорите: "Борбата на ПП-ДБ за власт и постове".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)