"Възраждане" внесе в НС законопроект за излизане на България от НАТО

Членството ни е вредно за отбраната, но и става все по-опасно за суверенитета ни, пише в мотивите

21.03.2024 | 17:45 Редактор: Елеонора Танева

"Възраждане" внесе законопроект за прекратяване членството на България в НАТО, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Законопроектът е внесен днес на основание чл. 85, ал. I, т. 1,2 от Конституцията на България и е подкрепен от 31 народни представители, начело с лидера на партията Костадин Костадинов.

Според тях продължаването на членството на България в Алианса е "не само вредно за отбраната, но и става все по-опасно за суверенитета ни и за националната сигурност на България".

"Действията на НАТО изцяло противоречат на целите, посочени в чл.1 на Договора, където четем: "Страните по Договора се задължават в съответствие с устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации", заявяват още от "Възраждане", цитирани от БГНЕС. 

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)